Citytrip met alleen handbagage

Ik hou van reizen en ik ben student. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits je je eisen een beetje bijstelt. Als ik op reis ga -wat bij gebrek aan een rijbewijs meestal een citytrip is- reis ik standaard met alleen handbagage. Bij chartervliegmaatschappijen als Ryanair en Transavia betaal je dan soms maar 30 euro voor een retourvlucht. In de zomervakantie! Maar goed, met alleen een rugzak ben je natuurlijk wel wat beperkt in je mogelijkheden. Inmiddels beschouw ik mezelf als een ervaren rugzakreiziger (ik ben ooit een anderhalve week op pad geweest uit dezelfde tas en toen had ik zelfs extra schoenen meegenomen) en het leek me een leuk idee om mijn tips te delen.

Een rugzak als handbagage

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een goede tas te hebben. Ik ga altijd voor dezelfde rugzak, omdat ik weet dat deze fijn draagt, een soort miniatuurversie van Narnia is en me zo min mogelijk rugklachten geeft (maar dat is weer een ander verhaal). Comfort is voor mij heel belangrijk. Ik wil als het moet een hele dag met al mijn bagage op mijn rug kunnen lopen, terwijl het voelt alsof ik niks op mijn rug heb. Voor mij dan ook geen backpackersmodel, maar dit prachtige exemplaar.

Inpakken maar

Ticket geboekt? Tas gescoord? Inpakken maar! Ik hanteer één belangrijke stelregel die het inpakken voor mij een stuk relaxter maakt: Zolang ik mijn paspoort, ticket en pinpas maar heb, mag ik verder alles vergeten. Vroeger was ik altijd bang wat te vergeten en bleef ik maar checken wat of ik écht alles had. Laat die gedachten los! Een onderbroek/tandenborstel/vest kun je altijd nog kopen mocht dat nodig zijn.

Inpaklijst

Voor ik vertrek, maak ik altijd een lijstje wat ik mee wil nemen in mijn handbagage. Mijn inpaklijst voor 2,5 dag Kopenhagen deel ik met jullie:

 • Paspoort
 • Vliegticket
 • Portemonnee + reader
 • Telefoon + oplader
 • Camera + oplader
 • Extra lange broek
 • Twee shirtjes
 • Vest
 • Handdoek en washandje (voor de zekerheid, omdat ik voor het eerst via Airbnb boekte)
 • Tandenborstel + tandpasta
 • Twee onderbroeken
 • Twee paar sokken
 • Borstel
 • Etuitje met make-up en medicijnen (dit gooi ik dagelijks van de ene tas naar de andere en hoefde ik niet verder na te kijken)
 • Reisgidsje
 • Tijdschrift
 • Paraplu
 • Dopper

Dit was alles wat ik nodig had, zelfs meer dan dat. Als de weersverwachting niet zo slecht was geweest, had ik bijvoorbeeld geen extra spijkerbroek meegenomen en mijn vest ook thuis gelaten. Dat is de pech die je hebt als je naar het noorden gaat. Overigens had ik goed gegokt, want ook Deense regenbuien zijn behoorlijk nat.

Dit is hoe ik altijd reis. Zijn jullie van beter te veel dan te weinig, of doen jullie het net zoals ik? En zouden jullie nog meer bespaartips voor reizigers willen lezen?

7 thoughts on “Citytrip met alleen handbagage

 1. Ik heb inmiddels twee stedentrips gemaakt (Barcelona en Rome, allebei vijf dagen) en daar heb ik ook alleen handbagage gepakt. Toen had ik nog een rugzak (iets groter dan de jouwe, lijkt het), maar daar paste alles prima in, ook al had ik zelfs wat meer bagage dan jij. Ik snap ook niet goed waarom je voor zo’n korte periode koffers vol zooi mee zou slepen.
  Inmiddels heb ik zo’n klein mini-reiskoffertje gekregen als Kerstpakket van een ex-werkgever, dat ook als handbagage ingecheckt mag worden. Daar ben ik zo verliefd op dat ik die tijdens mijn eerstvolgende trip wil proberen. Maar goed, eerst maar eens iets boeken, voordat ik ga dromen over reiskoffertjes 😉

  1. Mijn moeder kan het ook niet, weinig meenemen. Die neemt voor iedere dag vier onderbroeken mee. En voor de zekerheid ook maar wat rollen wc-papier. En zes paar schoenen. Dat schiet dus niet op. Maar ieder zijn ding natuurlijk!

 2. Goede tips! Ook handige paklijst. Ik reis meestal ook alleen met handbagage, maar ik heb dan een handbagagekoffer en een rugzak. Dat mag bij de meeste maatschappijen geloof ik wel. De koffer laat ik (gratis) in het ruim vervoeren (gewoon even vragen of ze dat willen, als ze het niet zelf vragen); is lekker makkelijk bij de douane.
  Laura onlangs geplaatst…blessurepijnMy Profile

  1. O ja! Dat doe ik ook vaak als ik met mijn ouders mee ga. Alleen jammer dat niet alle maatschappijen dat op dezelfde manier doen. Ik vind het zelf altijd het prettigst als ik meteen vanuit het vliegtuig de stad in kan en dus niet eerst langs mijn verblijfplaats moet om mijn koffertje af te zetten. Als ik op vakantie ben, wil ik mijn tijd zo goed mogelijk benutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge