Je dromen najagen in drie stappen

Wij mensen zijn goed in dromen. Grootse plannen, kleinere -meer behapbare- plannen, we maken ze en gooien ze vervolgens ergens in een duister hoekje van ons brein bovenop de stapel “dromen”. Hoe zonde is het dat we niks doen met de dingen waarvan we denken dat ze ons het gelukkigst maken? Is gelukkig worden niet die ene droom die we met zijn allen nastreven? Waarom blijft het grootste deel van de mensen dan passief zitten wachten tot het geluk op je dak valt?

Mensen zijn bange, pessimistische wezens. Bang voor mislukking, bang voor het niet kunnen, maar ook bang niet gelukkig te worden van dat waarvan je denkt gelukkig te worden. En daarom doen we niks met onze dromen.

Ik ben een dromennajager pur sang. Wanneer zich iets in mijn hoofd heeft gesetteld, kan ik niet rusten tot ik hiermee aan de slag ben gegaan en progressie boek. Daarom presenteer ik jullie:

Dromen najagen in drie stappen

Stap 1: Fantaseer

Denk groots, wat zou je willen als alles mogelijk was? Laat alle mitsen en maren acherwege, daar komen we later nog op. Hoe zie je de (nabije) toekomst voor je? Wil je een succesvol eigen bedrijf? Die ene studie afronden? Beter leren koken? Laat je hart spreken en schrijf alles op wat in je op komt.

Stap 2: Maak realistisch

Nu mogen alle bezwaren op tafel. Voor het gemak kies ik even één droom uit: Een eigen bedrijf starten. Dit is natuurlijk een beetje vaag. Wat voor bedrijf wil je starten? Wat heb je daarvoor nodig? Doe je research. Het is sowieso handig om een plan te maken en je in te schrijven bij de kvk. En nu hoor ik je denken: meteen de kamer van koophandel? Zo goed zal het toch wel niet lopen. Ik kan niet zo’n plan schrijven. Ik weet niet wat er allemaal bij komt kijken. Het liefst zou je nu het idee van een eigen bedrijf weer bovenop die stapel in het verre hoekje brein stoppen, maar dat gaan we niet doen. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Wat is het ergste wat kan gebeuren? Hoe erg is dat?
Waar ben ik bang voor? Wie kan me helpen die angst weg te nemen?

Zo zou je bijvoorbeeld naar de kvk kunnen gaan of een kennis met een eigen bedrijf kunnen vragen hoe hij alles heeft aangepakt. Mensen helpen graag, zeker als het gaat om een gemeenschappelijke interesse en het overdragen van kennis hierover.

Stap 3: Go for it! En durf te vallen

Nu we alle bezwaren van tafel hebben geveegd en hier ‘oplossingen’ voor hebben bedacht, is het tijd om van de bank te komen. Pak die telefoon en bel die kennis. Met één kleine handeling komt je droom weer wat dichterbij. Je zult zien dat alleen al het bezig zijn met die droom je ontzettend veel energie geeft. En vergeet niet: Het proces is onderdeel van je geluk. Niet alles hoeft meteen perfect. Ook vallen en weer opstaan geeft voldoening!

Welke droom ga jij najagen? Ik wil geen bezwaren meer horen!

2 thoughts on “Je dromen najagen in drie stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge