Op weg naar gelukkig dankzij Chickstart.

Er is een tijd geweest dat ik mezelf zo goed als hersteld voelde. Zo’n periode waarin ik totaal was vergeten hoe dat eigenlijk voelde: depressief zijn, alles eng vinden. Tijdens pmt moest ik ooit een doel opschrijven voor het einde van de therapie. Mijn doel: Gewoon doen. Dat is hoe hersteld voelen ook daadwerkelijk voor me was. Ik deed waar ik behoefte aan had. Zonder mitsen en maren. Zonder angst en oordelen. Maar ineens was het terug.

Ik weet niet precies waar het mis is gelopen. Ik denk dat een lieve, betrokken docent me aan het wankelen bracht toen ik besefte dat het voor mij wel erg onwennig was toen ze oprechte interesse in mij als persoon toonde. Maar daarin was ik al weer onzekerder dan ik in mijn zo goed als hersteld periode was. Toen kwam er ook nog eens bovenop dat het een jaar geleden was dat ik stopte met mijn intensieve behandeling en dat ging gepaard met heel veel herinneringen.

Lekker in je vel

Kortom, ik was mijn flow nogal kwijt de afgelopen weken. Afgelopen weekend ging ik naar Chickstart om twee workshops te volgen. Als eerste een workshop die ging over letterlijk goed in je vel zitten. In het kader van ‘de beste dingen gebeuren buiten je comfortzone’ heb ik me hiervoor aangemeld. En hoewel ik mijn hoofd niet uitgeschakeld kreeg tijdens het dansen, heb ik toch een aantal hele belangrijke inzichten gekregen.

Ik ben gelukkig wanneer ik oordeelloos kan leven. Wanneer ik mezelf niet veroordeel, maar anderen ook niet. Ik heb een innerlijke criticus die me bij alles van commentaar voorziet. Het is stom, raar, kinderachtig en nooit eens leuk. Het geeft me veel rust wanneer ik mezelf voorhoud dat het er om gaat of IK iets leuk vind. Wat een ander daarvan vindt is helemaal niet nodig. Andersom ook niet.

Talentenproeverij

Als ik denk aan de periode waarin ik wel heerlijk in mijn vel zat, denk ik dat hier het verschil in zit. Iets om de komende tijd mee aan de slag te gaan en weer eigen te maken.

De tweede workshop was voor mij een soort verdieping. Ik weet weer wat mij een gelukkig mens maakt, maar hoe vergroot ik dat geluk? Hoe houd ik dat vast? Door middel van een treffende vergelijking over een majesteit die de koets van de ziel bestuurt, gingen we aan de slag. Uit een hele lijst moesten we een aantal van onze eigen talenten opschrijven. Toen we eenmaal besloten hadden, want talenten uitkiezen uit een rijtje lijkt veel makkelijker dan het is, gingen we van start. We moesten onze ogen dicht doen (fun fact: Tijdens Chickstart was de eerste keer dat ik in het bijzijn van anderen mijn ogen dicht kon doen, nog zo iets onbenulligs wat ontzettend moeilijk blijkt) en kwam iedereen door middel van een soort verhaal bij een talent.

Wat meteen in mijn hoofd verscheen was de verkenner. Door middel van algemene vragen kwam ik tot het inzicht dat ik een ongekende nieuwsgierigheid heb naar de wereld. Ik vind alles interessant en ik wil alles weten. Doordat ik me de afgelopen weken zo slecht heb gevoeld, is die nieuwsgierigheid naar de achtergrond gevaagd. Geen energie voor. Geen zin in. Terug kijkend heb ik mijn spontane plannen gemist. Ik bedacht wel leuke, uitvoerbare dingen, maar dan trok ik mijn schouders op en bleef ik passief.

En nu?

Ik merk dat deze inzichten me echt al tot een herboren Carlijn maken. Ik heb er weer zin in! Ik ben weer actief bezig met plannen maken én uitvoeren. Ik corrigeer mezelf weer wanneer ik merk dat ik mezelf tegenhoud uit angst voor oordelen.

De volgende keer ga ik absoluut weer naar Chickstart, ik kan het iedereen aanraden. Let’s go fucking do it!

5 thoughts on “Op weg naar gelukkig dankzij Chickstart.

 1. Therapie heeft je geholpen om te genezen, dit soort dingen zullen je helpen om niet te hervallen. Dat is alvast mijn ervaring. Mooi dus dat je iets gevonden hebt dat je weer op het juiste pad zet 🙂

 2. Hoi Clossine,
  vanwege die vermoeidheid, veel willen maar weinig kunnen vanwege, die alles verlammende vermoeidheid en daardoor weer depri worden, slecht slapen en chips eten midden in de nacht? Depri rond je twintigste…….
  Allemaal herkenbaar, ikzelf heb al tig jaar M.E/Chronisch Vermoeidheid Syndroom heb je daar al eens aan gedacht?
  En je wandelt schijnbaar graag (herkenbaar), heb je je daarom wel eens laten testen op Lyme als gevolg van een tekenbeet?

  Happy Hugs van Yoshua

  N.B.: Vergeet niet van Clossine te houden want er is er maar een zoals zij………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge