Rondkomen als student én reizen

Mensen zijn nog al eens verbaasd als ik vertel dat ik op vakantie ga, maar niet werk. En dan ook nog eens uit huis woon. Hoe doe ik dat toch? Heb ik zo’n geluk met mijn ouders dan? Waar komt dat geld om te studeren én te reizen vandaan? Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Vandaag deel mijn tips met jullie.

Allereerst wil ik voorop stellen dat ik heel veel geluk heb met mijn ouders die me financieel kunnen bijstaan. Dat wil niet zeggen dat ik hen om geld vraag, maar wel dat zij vrijwel de volledige inrichting van mijn studentenkamer hebben betaald. Net als mijn collegegeld en studieboeken. Dat wil ook zeggen dat ik op mijn twintigste nog steeds geld ontvang, omdat ik niet kan werken. Dit is een soort zakgeld/kleedgeld.

Inkomen

Uitwonende studiefinanciering: € 288.95
Lening*: € 250.00
Financiële bijdrage ouders: € 100.00
Overig inkomen (oppassen, folderwijk overnemen etc.): Dit varieert van 0-50 euro per maand
Mijn zorgtoeslag gaat naar mijn ouders, die mijn verzekering betalen, dus deze laat ik uit mijn overzicht.

In totaal is dit een maandelijks inkomen van € 638.95 (Ik heb het overige inkomen hierin niet meegerekend).

*Ja, ik heb een lening. Dat kan ik niet anders, omdat ik deels uit gezondheidsoverweging niet meer thuis woon en daardoor ook niet kan werken. Ik weet dat ik dat uiteindelijk allemaal terug moet betalen, daar wil ik geen meningen over horen. Ik ga me ook niet verdedigen.

Vaste lasten

Huur: € 340.00
Abonnementen: € 20.00

In totaal is dit € 360.00. Dat betekent dat ik € 278.95 per maand overhoud voor mijn boodschappen en leuke dingen. En van dit geld blijft er ook nog wat over om te sparen voor vakantie.

Hoe doe je dat dan?

Elke maandag pin ik € 50.00. Dit geld was oorspronkelijk voor mijn boodschappen, maar inmiddels koop ik van dit potje ook cadeautjes voor verjaardagen en doe ik regelmatig leuke dingen van dit bedrag. Omdat ik niet altijd binnen dit bedrag kan blijven met leuke dingen, heb ik hier nog wat extra van, wat ik aan spreek als het nodig is. Dat is per maand € 78.95 en blijft gewoon op mijn rekening staan.

Al het boodschappengeld wat ik die week niet uitgegeven heb, gaat in mijn spaarpot. Dit varieert van 0 tot 30 euro afhankelijk van hoe die week er uit ziet. Ik heb met mezelf afgesproken dat dit mijn leuke dingen potje is en ik daar geen geld uit haal. Alleen voor dingen waar ikzelf plezier aan beleef mogen hieruit betaald worden.

In maart 2016 ben ik in mijn tijdelijke studentenkamer getrokken en sindsdien heb ik op deze manier ruim € 200.00 in mijn leuke dingen potje gespaard. Toen ik naar mijn eigen kamer verhuisde heb ik hier een tv van gekocht.

En hoe zit dat dan met die vakantie?

Het was eigenlijk de bedoeling dat ik mijn vakantie uit mijn leuke dingen potje zou betalen, maar daar kwam een tv tussen. Nu speel ik een beetje vals, want mijn vlucht had ik al betaald voor ik op kamers ging. Maar dan nog. Een overzicht van mijn kosten van vakantie:

Vlucht: € 106.00
Twee overnachting (via Airbnb): € 101.00
Kosten in Kopenhagen (openbaar vervoer, uitjes, souvenirs, eten en drinken): € 125.00

Dit kostte me in totaal dus € 332.00 voor drie dagen naar Kopenhagen en daarvoor heb ik niks voor van mijn spaarrekening gehaald. Het bedrag van mijn spaarrekening is nog precies hetzelfde als toen ik in maart uit huis ging. Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf hoe duur je je vakantie maakt. Ik geef op locatie niet onnodig geld uit, maar houd mijn portemonnee ook niet in mijn tas. Ik zie het altijd als uitdaging zoveel mogelijk leuke dingen te doen, voor een zo laag mogelijk bedrag. Dit betekent niet dat ik met mijn rekenmachine in mijn hand door de stad loop te tellen hoeveel ik heb uitgegeven. Dat doe ik thuis wel!

Voor mij zijn reizen en leuke dingen doen in mijn leven belangrijker dan een zo laag mogelijke lening. Ja, het zou met minder kunnen. En nee dat doe ik niet. Voor mij werkt dit systeem perfect en ik ben zelfs al aan het kijken waar ik de volgende keer naar toe zou willen.

8 thoughts on “Rondkomen als student én reizen

 1. Handig overzicht! Helaas heb ik ook de kosten van zorg, boeken en collegegeld erbij. Dit jaar kon ik wel op vakantie doordat ik veel had gewerkt en doordat Porto heel goedkoop is, maar volgend jaar wordt het wel krapjes denk ik.

 2. Leuk positief verhaal over omgaan met geld! Ik lees al zoveel geklaag over hoe zwaar iedereen het financieel heeft 😛 Alleen maar fijn dat je met een beetje creativiteit op vakantie kunt. Ik heb het twee keer gelezen, maar als het geld voor je vakantie niet uit het leuke-dingen-potje kwam en ook niet van de spaarrekening, waar dan wel? Just curious.

  1. Van alles wat ik per maand niet heb gepind voor mijn ‘boodschappen’ en op mijn doorlopende rekening heb laten staan. Dat is per maand 78 euro en dat spreek ik niet altijd aan.

 3. Goed dat je jezelf vakantie gunt! En helemaal terecht ook, aangezien het uit je potje komt 🙂 Het lijkt een beetje op de regeling die ik ook heb, als student op kot (jullie zeggen ‘kamers’ denk ik, haha). Al denk ik dat ik rondkom met minder dan 50 euro per week (zoals jij eigenlijk ook dus). Maar met dat pinnen en dan in een potje stoppen vind ik wel een super slim plan! Liefs 🙂
  Silke onlangs geplaatst…Schrijfsels | Gedachten in de hittegolfMy Profile

  1. Wat goed van je! Ik heb altijd het idee dat ik als ik mijn geld niet apart zet voor iets leuks, ik daar ook niet makkelijk geld aan uit geef. Leuke dingen doen is hartstikke belangrijk en op deze manier beloof ik mezelf daar dan extra mee.

 4. Interessant om zo eens te lezen. Misschien dat dat ook wel iets voor mij zou zijn, zo’n speciaal potje dat je aanlegt. Nu verdwijnt al het geld dat ik niet besteed op de spaarrekening, waar het vervolgens alleen af komt in heel erg uitzonderlijke gevallen. Iets om over na te denken..!

 5. Het enige wat ik aan het denken ben, behalve dat het een topidee is geld ook echt fysiek in handen te hebben en het daarbij te houden, is dat ik als jonge student wel meer van mijn ouders kreeg. Ze betaalden mijn kot en ik kreeg 200 euro per maand. En soms kledinggeld. Ik werkte 1 maand per jaar, en dan verdiende ik geld waarmee ik 10 maanden op café ging. Ik moet zeggen dat ik pas nu, als 25-jarige het gevoel heb dat ik werken en studeren kan combineren. Hoewel ik ervoor veel meer tijd had – ik heb nu een kind – had ik het niet gekund, en mijn studies hadden er echt onder te lijden gehad. En daarmee ook mijn ontwikkeling als persoon. Ik vind precies dat Nederland nogal veel verwacht van haar studenten, want hoewel ik het nooit vanzelfsprekend gevonden heb dat mijn ouders mijn bachelor helemaal betaald hebben, ken ik maar één of twee mensen bij wie dat niet het geval was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge